6 Mayıs 2012 Pazar

SEZONUN EN İYİ DİZİLERİ

Bu sezon izlediğim bazıları ara vermiş dizilerden kendi kişisel seçkimi yapmak istedim. Diziler bilimkurgu-fantastik diye nitelenebilecek formattalar... Lafı fazla uzatmadan işte listem ki bunları bu sezon düzenli izledim-izliyorum..

7) FRINGE






Bu sezon verdiği uzun aralarla giderek boyut değiştiren konusuyla eski havasını bir türlü yakalayamadı. Yoksa Geleceğe Dönüş'ten fırlamış profesörü ve paranormal vakalarıyla bilim kurgu sevenleri yakalamayı başarmış bir dizidir Fringe...  Ayrıca dizinin geleceğindeki belirsizliklerde dizinin tadını kaçıran önemli unsurlardan biri oldu. Aslında hakettiği 1. lik kürsüsünü 4. sezonda yaşananlar nedeniyle kaybetti. Öyle ki ben uzun aralarla boğuşmamak için 4. sezonu 7. bölümde bıraktım. İzlemek için sezonun tamamlanmasını bekliyorum. Dört başı mamur bir bilimkurgu izlemek isteyenlere ısrarla tavsiye olunur.

6) TERRA NOVA  








Bilimkurgu sevenler için bambaşka bir dünyanın kapılarını açan Terra Nova başlangıçta yavaş ilerleyen  konusuyla ve mücadeleyi insan-doğa mücadelesinden çok insan-insan özeline daha çok ayırmasıyla beklentileri tam olarak karşılayamadı. Doğal olarak izleyici daha çok dinozor görmeyi umdu. Ama başarılı oyunculuklarıyla ve yavaşta olsa ilerleyen düğüm noktalarıyla izleyenlerini ekranda tutmayı başardı. Ama sezon muhteşem bir finalle biterken ardından devam etmeyeceği duyurulunca Terra Nova severleri derin bir hüzün aldı. Devam etmese de son dönemde pek denk gelinmeyen, yarattığı farklı dünya ile izlenilmeyi hakeden bir sezon yaşandı.


5) FALLING SKIES




 


Spielberg tedrisinden geçmiş bir dizi olması ve yaz aylarında yayınlanması ile izlenmek için ön bir avantaj sağlayan dizi sonrasında torpile hiç ihtiyaç duymasa da olurmuş dedirtmeyi başardı. Artık bilim kurgu filmlerinden aşina olduğumuz uzaylı işgalini bir ailenin draması üzerinden anlatan dizi dengeli senaryosuyla ve Terra Nova'nın izleyicisinden esirgediği yaratık göstermeyi her bölümünde ihmal etmemesiyle bir adım öne geçmeyi başardı. Bu arada yaratık görmek aslında dizinin ana sorunundan ne kadar uzaklaşıp uzaklaşmadığının bir göstergesi, bu nedenle önemli.... Bakalım yeni sezonda neler olacak diye beklemeye devam ettiğimiz dizilerden olamyı başardı Falling Skies...

4) SPARTACUS: VENGEANCE 




Spartacus'un bu sezonuna Andy Whitfield'in ölümü damgasını vurdu elbette... Oyuncu değişikliği ister istemez bir yabancılık duygusu yarattı izleyenlerde... Andy'nin yarattığı aura ile baş etmek zordu ve bu dizinin son bölümüne dek rahatsızlık yaratmaya devam etti. O yüzden yan roller daha fazla öne çıktı ayrıca Spartacus'un aldığı sahne sayısı azaldı. Diziyi boş dramatik yapısına, üfürükten konusuna ve Spartacus'un tarihi gerçekliğinden uzak senaryosuna rağmen izleten görsel ve estetik bakış açısı bu dezavantajları avantaja çevirmeyi başardı. 300 ile başlayan şiddetin estetize edilmiş haline burada erotizmin de eklenmesiyle izleyici dramatik yanın eksikliğine, kahramanın ölümüne rağmen, sesini pek çıkarmadı. Hangi dizide kafası kesilen kızın boğazından kanı fışkırırken , bunu ağırlaştırılmış görüntüler eşliğinde görme şansınız var. Erkek ve kadın bedeninin sansürsüz gösterilmesi de ayrıca bir başka nokta... Estetize şiddeti ve erotizmi ile Spartacus izlenmeye devam edecektir.

3) STAR WARS: CLONE WARS


Star Wars evreni  her zaman keşke hiç bitmese duygusu uyandırmayı başarmıştır. Bu nedenle Clone Wars animasyon olmasına rağmen o evreni ekrana taşıyarak önemli bir işlev görüyor. Kitaplarla, çizgi romanlarla ve filmlerle kocaman bir evren var önümüzde o yüzden hayranları için her daim önemli ve anlamlı olacaktır Star Wars... Eğer bu evreni seviyorsanız animasyonun yetersizlikleri de rahatsız etmeyecektir sizi. Kendinizi her seferinde yeniden 25 dakikalığına da olsa bu evrende bulmak paha biçilemez.. Son dönemlerde bir tv dizisi projesi söylentileri de var eğer o maliyetler karşılanabilirse yine yeni yeniden Star Wars denecektir hayranlarınca...



Ayrıca meraklısına küçük bir not JBC yayıncılık (http://www.facebook.com/JBCYayincilik) Clone Wars'ın çizgi romanlarını oldukça kaliteli bir biçimde yayınlamaya devam ediyor.

2) ONCE UPON A TIME


Masallar aslında insanlığın gayri resmi tarihçesidir. Her masal tüm coğrafyalara tüm zamanlara ve tüm insanlara uygulanabilir. Masallar kadar evrensel ve tanınmış bir tek Coca Cola var modern zamanların dünyasında... İşte bu fikirden yola çıkan dizinin yapımcıları tüm tanıdık masal kahramanlarını günümüze taşıyorlar ve geçmişteki hikayelerini de atlamadan yapıyorlar bunu... İnanılmaz bir senaryo ve başarılı oyunculuklarla müthiş bir fikir ekrana taşınıyor. Her bölümde yeni bir masal bizi bekliyor ve her masal ana masala bağlanıyor. Seyrettikçe aslında tüm anlatılan öykülerin ve yapılan filmlerin hep aynı hikayeleri anlattığını göreceksiniz... Dünyayı ve en önemlisi kendinizi anlamak istiyorsanız bu dizi tam size göre... Bir zamanlar... dendiğinde kim heyecanlanmaz ki... İlk sırada olamamasının tek nedeni filmografik olarak çok başarılı olamamasını ve heyecanı taşımakta zorlanılmasını söyleyebilirim.

1) THE WALKING DEAD 


Gene bir çizgi roman uyarlaması. Son dönemde hem sinema hem dizi sektörü çizgi romanlar olmadan ne yapardı bilmiyorum. Hikaye bildik zombiler... Ama ünlü yönetmen Frank Darabont'un elinde ve sağlam bir senaryoyla neredeyse her bölümü sinema filmi tadında bir dizi ile karşı karşıyayız. Lafı fazla dolandırmadan 2 muhteşem sezonu izlemeyenlere tavsiye ediyorum.



Ayrıca merak edenler için çizgi romanı ülkemizde Marmara Çizgi tarafından (http://www.facebook.com/marmaracizgi)  yayınlıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder